Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

            U sklopu slovenskog  kulturnog praznika u nedjelju 5. veljače je u Općini Šentjur održano otvorenje izložbe Alpe Adria Srce naive i svečana sjednica.

           Na izložbi su predstavljeni radovi s 3. Međunarodne likovne kolonije Alpe Adria Srce naive. Riječ je o zajedničkom projektu financiranom od strane Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, koja okuplja umjetnike iz regija članica Saveza i šire. Otvorenju izložbe prisustvovali su učesnici kolonije „Alpe Adria - Srce naive“, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, slovenski predsjednik Borut Pahor , direktor TZ Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc, načelnica općine Hlebine Božica Trnski i župan Općine Šentjur Marko Diaci te ostali uvaženi gosti. Od strane Veleposlanstva RH u Sloveniji otvorenju je prisustvovala veleposlanica Vesna Terzić.

 

U petak 27.1.2017. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama kao i u cijeloj Hrvatskoj održana je „Noć Muzeja“. U našoj galeriji kao i u cijeloj Hrvatskoj predstavljene su slike i kipovi sa motivima glazbe.

Galerija naivne umjetnosti Hlebine izložene slike i kipove nazvala je „Ples v goricaj“ sa slikama koje nisu samo iz 21. Stoljeća već i iz prijašnjih stoljeća. Izložene su slike poznatih slikara i kipara naivne umjetnosti. Navedena izložba bila je otvorena u 18.00 sati.

Važno je još spomenuti da su u galeriji bili nastupi KUD-a Hlebine i poznatog koprivničkog folk/rock benda Ogenj. KUD se predstavio sa spletom pjesama i plesova pod nazivom „Oj Hlebine“ poznatog hlebinskog pjesnika i majstora Hlebinske škole naivnog kiparstva Martina Hegedušića. Nakon nastupa KUD-a Hlebine posjetitelji su mogli slušati i folk/rock bend Ogenj.

Općina Hlebine gostovala je 23.10.2016. na Televiziji Celje u emisiji „V Nedeljo pod lipo“. Osim načelnice Božice Trnski općinu su predstavljali predstavnici DVD-a Hlebine, LU „Lisica“, NK „Lipa“, Galerija „Josip Generalić“ i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim djelima. Tokom emisije hlebinski slikari i kipari su stvarali svoja djela te su tako pokazali kako nastaje naivna umjetnost. Važno je spomenuti da su se sa par pjesama predstavili i Najstareši hlebinski mužikaši. Također je u toj emisiji sudjelovao i KUD Hlebine koji se predstavio sa 3 recitacije i sa 3 plesa. Na samom početku emisije članica KUD-a Vesna Alečković otvorila emisiju sa pjesmom „Oj Hlebine“, a tokom emisije je još otpjevala i „Podravina ravna“. Osim što se svaka hlebinska udruga predstavila sa nekoliko rečenica u emisiji smo se predstavili i sa starim kolačima kao što su razne vrste diganih kolača, pogače, te razne vrste klipiča.

Snimka TV emisije "V nedeljo pod lipo"

FOTOGALERIJA

U petak 16. rujna. Udruga hlebinskih slikara i kipara naive otvorila je Godišnju izložbu uz Dan Općine Hlebine. Izloženo je 38 radova naših slikara i kipara. Izložba je otvorena uz prigodne govore predsjednika udruge Zlatka Kolareka i načelnice Općine Hlebine Božice Trnski. Otvorenju su prisustvovale članice KUD-a Hlebine i prijatelji Udruge slikara i kipara iz Letenja mjesta u Mađarskoj . Poslije otvorenja sve uzvanike su zabavljali naši „ Najstareši hlebinski mužikaši“

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

 

U subotu 3.9.2016. članovi udruge Hlebinskih slikara i kipara naive oslikali su zidove vrtića „Leptirić“ sa prigodnim motivima.

 

 

Od 20. do 22. svibnja 2016. Godine u Društvenom domu u sklopu Galerije naivne umjetnosti Hlebine održana je 3. Međunarodna umjetnička kolonija „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“.

Manifestacija se održava u partnerstvu Koprivničko-križevačke županije , Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Muzeja grada Koprivnice, Udruge hlebinskih slikara i kipara naive , Općine Hlebine,Turističkog društva Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura(SLO), Folklorne grupe „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A)te Centra za kulturu Letenye (HU).

Umjetnička kolonija „Alpe Adria srce naive“ je organizirana sa svrhom promocije naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, te je okupila umjetnike iz regija članica Saveza. Organizatori su osigurali smještaj u kućama hlebinskih umjetnika za sudionike umjetničke kolonije iz regija izvan Hrvatske (Austrija, Slovenija, Mađarska), te obroke i osvježenje za sve sudionike. Za sve sudionike umjetničke kolonije bio je osiguran pribor i materijal za slikanje.

Umjetničku koloniju „Alpe Adria srce naive“ je službeno otvorio zamjenik župana Darko Sobota koji je naglasio važnost naive za Koprivničko-križevačku županiju s obzirom da je to jedan od načina prezentacije Županije diljem svijeta te je uputio zahvalu svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji.

Pored zamjenika Sobote, u ime organizatora i domaćina obratili su se predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Nakon otvorenja uslijedio je domjenak, a za dobro raspoloženje u petak i subotu pobrinuli su se „Najstareši hlebinski mužikaši“

 

FOTOGALERIJA

 

U društvenom domu u Hlebinama 16. travnja 2016. godine, održana je izborna skupština Udruge hlebinskih slikara i kipara. Skupštini si se odazvali i predstavnici drugih udruga iz Hlebina, a ispred Općine Hlebine rad skupštine su pratili načelnica općine gđa. Božica Trnski, njen zamjenik Hrvoje Gaži i predsjednik općinskog vijeća Marijan Hontić. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Zlatka Kolareka i biranja radnih tijela skupštine, podneseni su izvještaji za prošlu godinu te plan rada za 2016. godinu. Svi izvještaji su prihvačeni kao i izbor novog upravnog odbora kojeg čine članovi: Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, Nadica Belec, Marko Kolarek, Ivana Matina, Branko Matina i Zlatko Štrfiček.

Načelnica Općine Hlebine gđa. Božica Trnski istaknula je kako je ponosna na naše slikare i kipare što su svojim radom oplemenili našu općinu. Čestitala im na uspješnom radu u 2015. godini te naglasila da će Općina Hlebine i dalje nastaviti dobru suradnju sa udrugom.

Nakon službenog dijela slijedilo je druženje uz „najstareše hlebinske mužikaše“.

 

Designed by: Logo Georg