Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

U subotu, 11.03.2023.god. održana je 132. redovna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hlebine. Na početku, svima nazočnima pozdrave dobrodošlice uputila je predsjednica DVD-a Hlebine, Melita Bregović, zahvalivši se posebno na dolasku dragim gostima: Predsjedniku Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darku Palašu, Zapovjedniku Vatrogasne zajednice Općina Hlebine, Koprivnički Bregi, Ivici Hrženjaku, Općinskoj načelnici Božici Trnski, predsjedniku općinskog vijeća Anđelku Belec, predstavnicima hlebinskih udruga te svim ostalim nazočnim vatrogasnim društvima.

Read More

U sklopu proslave Dana općine Hlebine, Dobrovoljno Vatrogasno društvo Hlebine organiziralo je u nedjelju 11. 09. 2022.god. od 15 do 18 sati Dan otvorenih vrata s ciljem boljeg upoznavanja mještana sa radom i opremom Hlebinskih vatrogasaca. Na prostorima oko vatrogasnog spremišta mogla se razgledati oprema kojom raspolažu vatrogasci, dok je posebno zanimljivo i zabavno bilo našim najmlađim mještanima, budućim malim vatrogascima, koji su se mogli zabavljati slaganjem puzzli, bojanjem vatrogasnih bojanki, te natjecanju rušenjem meta vatrogasnim ručnim špricama. Svako dijete koje je posjetilo hlebinske vatrogasce dobilo je na poklon vatrogasne bojanke, školske rasporede sati te prigodne nagrade za ostvarene uspjehe u vatrogasnim igrama. Zanimanje mnogih privukla su novoobnovljena stara vatrogasna kola, izložena ispred vatrogasnog spremišta, koja nas ujedno podsjećaju na stara vremena i način na koji su nekada naši preci gasili požar.  Za sve posjetitelje članovi DVD Hlebine pripremili su okrepu i grickalice kojima su se najviše razveselila djeca.

DVD Hlebine zahvaljuje svim posjetiteljima na posjetu, te svim članovima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije i realizacije Dana otvorenih vrata.

 

                                                                      Predsjednica DVD-a Hlebine:  

                                                                               Melita Bregović

U sklopu proslave Dana općine Hlebine, članovi DVD-a Hlebine održali su pokaznu vatrogasnu vježbu sa navalnim vozilom na kojoj je sudjelovalo 6 interventih vatrogasaca (Ivan Štrfiček, Danijel Bregović, Zoran Benotić, Josip Benotić, Dominik Golub i Nikola Cavrić).

Ujedno čestitamo ekipi DVD-a Hlebine, Nikoli Cavriću i Danijelu Bregović, na osvojenom 2.mjestu u kuhanju Goričkog gulaša.    

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hlebine je temeljem projektne prijave za operaciju Hlebine 2022: Izvanredna nabava opreme za potrebe službi spašavanja vezane uz uklanjanje posljedica potresa za potrebe službi spašavanja vezane uz njihovo djelovanje pri uklanjanju posljedica potresa na vatrogasnim intervencijama nastalim iza 28.12.2020. na intervencijama u Sisačko-moslavačkoj županiji“ odobreno 71.395,50 kn bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Od toga 64.905,00 Kn za nabavu opreme, te 6.490,50 Kn za Upravljanje projektom i administracija.

Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava, referentnog broja FSEU.2022.MUP.049, sklopljen je dana 13.05.2022.godine temeljem Odluke o odabiru (KLASA:018-08/22-08/2, URBROJ:511-01-135-22-56) za financiranje projektnog prijedloga unutar Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za “Financiranje službi spašavanja za potrebe stanovništva nastalih kao posljedica serije potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije,  Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije (FSEU.2022.MUP.)

Projektna prijava je izrađena temeljem Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava sa ciljem nabavke nove osobne i zaštitne opreme koja bi zamijenila staru koja je prilikom pojačanog korištenja dotrajala i kao takva više nije sigurna za uporabu.

Serija potresa počevši od 28. prosinca 2020. godine prouzročila je velike materijalne štete – oštećene su i srušene brojne stambene zgrade, uništene kuće, crkve, bolnice, automobili te je bila neophodna žurna provedba mjera zaštite i spašavanja stanovništva iz ruševina i nesigurnih građevina, odnosno provedba hitne evakuacije.

Sve službe sustava civilne zaštite uključujući i Dobrovoljna vatrogasna društva iz svih krajeva Republike Hrvatske izašli su na teren u najkraćem mogućem roku kako bi bile na usluzi građanima zbog iznenadne krizne situacije izazvane potresom te sudjelovale na uklanjanju posljedica potresa.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hlebine, sa 6 operativnih članova , također je sudjelovalo u ispomoći kolegama vatrogascima u saniranju oštećenih krovišta stradalih u razornom potresu koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije.

 

U Nedjelju 6. Svibnja hlebinski su vatrogasci tradicionalno proslavili dan Sv. Florijana , zaštitnika vatrogastva. Članice i članovi DVD Hlebine okupili su se ispred vatrogasnoga doma te u svečanom stroju sa barjacima na čelu pošli u crkvu SV. Katarine na misu u čast svoga patrona. U svojoj homiliji vlč. gosp. Leon Lozančić naglasio je kako je pomagati braći ljudima u nevoljama lijep način kako se služi Bogu te zahvalio vatrogascima na njihovome zalaganju i zazvao na njih zagovor Sv. Florijana i Božji blagoslov.

Nakon Sv. mise ispred vatrogasnoga doma članicama i članovima DVD Hlebine dodjeljena su priznanja za 10 i 20 godina članstva u drušvu.

Isto tako vatrogasci su primili i diplome za vatrogasna zvanja . Tako su neki članovi položili ispit za zvanje „vatrogasac“ i također za zvanje „vatrogasni dočasnik „ a po prvi puta četiri vatrogasca DVD-a Hlebine položili su ispit za gašenje požara uz uporabu dišnih aparata te dobili odgovarajuće svjedodžbe.

U tome dijelu vatrogascima se prigodnim riječima obratio i zamjenik načelnice Općine Hlebine gosp. Anđelko Belec . Uz čestitke vatrogascima na njihovom prazniku i zahvalu na njihovom radu naglasio je kako je lijepo vidjeti mlade vatrogasce , što nam daje nadu u opstojnost društva.

Ovim događanjem počelo je obilježavanje mjeseca Svibnja koji je u vatrogastvu mjesec zaštite od požara . Aktivnosti će se nastaviti tijekom mjeseca radnim akcijama i vježbama.

U Subotu 17. 12. 2016. DVD Hlebine svečano je obilježilo 125 godina rada i opstojnosti društva. U svojem izvješću predsjednik društva Stjepan Štrfiček naglasio je vezanost mjesta i njegovih vatrogasaca. Iako malobrojna i sa malim proračunom Općina Hlebine ulaže u opremanje DVD-a. Tako su u proteklom petogodišnjem razdoblju nabavljeni vatrogasni kombi i navalno vozilo. Ništa manje važno nije bilo niti obučavanje vatrogasnih kadrova , kako bi društvo bilo usklađeno za Zakonom o vatrogastvu. Tako su zapovjednik društva Ivan Štrfiček i njegova zamjenica Melita Bregović u republičkom MUP-u položili ispite za vatrogasce sa posebnim ovlastima i odgovornostima.

Načelnica općine Hlebine Božica Trnski u ime pokrovitelja ove proslave pozdravila je skup zahvalivši se svim generacijama hlebinskuh vatrogasaca za njihovo služenje svojemu mjestu.“ I dalje ćemo u okviru svojih mogućnosti pomagati rad DVD-a kako bi bili što bolje opremljeni i spremni za moguće intervencije“ , naglasila je načelnica.

„I manja društva mogu svojim zalaganjem pokazati spremnost za pomaganje potrebnima“naglasio je dopredsjednik ŽVZ Ivan Golubić u svojem obraćanju skupu, što se je pokazalo prilikom poplava, a isto tako kod migrantske krize.

Skupštinu je uveličalo cijelo vodstvo općine, sve hlebinske udruge te okolna vatrogasna društva. Po svršetku rada upriličeno je vatrogasno druženje.

 

 

Općina Hlebine gostovala je 23.10.2016. na Televiziji Celje u emisiji „V Nedeljo pod lipo“. Osim načelnice Božice Trnski općinu su predstavljali predstavnici DVD-a Hlebine, LU „Lisica“, NK „Lipa“, Galerija „Josip Generalić“ i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim djelima. Tokom emisije hlebinski slikari i kipari su stvarali svoja djela te su tako pokazali kako nastaje naivna umjetnost. Važno je spomenuti da su se sa par pjesama predstavili i Najstareši hlebinski mužikaši. Također je u toj emisiji sudjelovao i KUD Hlebine koji se predstavio sa 3 recitacije i sa 3 plesa. Na samom početku emisije članica KUD-a Vesna Alečković otvorila emisiju sa pjesmom „Oj Hlebine“, a tokom emisije je još otpjevala i „Podravina ravna“. Osim što se svaka hlebinska udruga predstavila sa nekoliko rečenica u emisiji smo se predstavili i sa starim kolačima kao što su razne vrste diganih kolača, pogače, te razne vrste klipiča.

Snimka TV emisije "V nedeljo pod lipo"

FOTOGALERIJA

Designed by: Logo Georg