Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

U petak 27.1.2017. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama kao i u cijeloj Hrvatskoj održana je „Noć Muzeja“. U našoj galeriji kao i u cijeloj Hrvatskoj predstavljene su slike i kipovi sa motivima glazbe.

Galerija naivne umjetnosti Hlebine izložene slike i kipove nazvala je „Ples v goricaj“ sa slikama koje nisu samo iz 21. Stoljeća već i iz prijašnjih stoljeća. Izložene su slike poznatih slikara i kipara naivne umjetnosti. Navedena izložba bila je otvorena u 18.00 sati.

Važno je još spomenuti da su u galeriji bili nastupi KUD-a Hlebine i poznatog koprivničkog folk/rock benda Ogenj. KUD se predstavio sa spletom pjesama i plesova pod nazivom „Oj Hlebine“ poznatog hlebinskog pjesnika i majstora Hlebinske škole naivnog kiparstva Martina Hegedušića. Nakon nastupa KUD-a Hlebine posjetitelji su mogli slušati i folk/rock bend Ogenj.

U četvrtak 10.11.2016. naše Hlebine posjetili su gosti iz OŠ Matija Gubec iz Subotice u Vojvodini. Posjetili su Galeriju "Josip Generalić" i Galeriju naivne umjestnosti Hlebine. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski srdačno ih je pozdravila , a nakon toga je KUD Hlebine održao prigodan program sa podravskim pjesmama.

Općina Hlebine gostovala je 23.10.2016. na Televiziji Celje u emisiji „V Nedeljo pod lipo“. Osim načelnice Božice Trnski općinu su predstavljali predstavnici DVD-a Hlebine, LU „Lisica“, NK „Lipa“, Galerija „Josip Generalić“ i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim djelima. Tokom emisije hlebinski slikari i kipari su stvarali svoja djela te su tako pokazali kako nastaje naivna umjetnost. Važno je spomenuti da su se sa par pjesama predstavili i Najstareši hlebinski mužikaši. Također je u toj emisiji sudjelovao i KUD Hlebine koji se predstavio sa 3 recitacije i sa 3 plesa. Na samom početku emisije članica KUD-a Vesna Alečković otvorila emisiju sa pjesmom „Oj Hlebine“, a tokom emisije je još otpjevala i „Podravina ravna“. Osim što se svaka hlebinska udruga predstavila sa nekoliko rečenica u emisiji smo se predstavili i sa starim kolačima kao što su razne vrste diganih kolača, pogače, te razne vrste klipiča.

Snimka TV emisije "V nedeljo pod lipo"

FOTOGALERIJA

U petak 29. siječnja 2016. u Galeriji naivne umjetnosti Hlebine kao i u cijeloj Hrvatskoj održana je „Noć Muzeja“. Predstavljene su slike i skulpture s religioznim motivima i elementima. Prikazan je bio i dio velike donacije dr. Neimarevića, koju ćine djela s religioznim motivima. Likovna je izloža bila popraćena predstavljanjem crkvenog ruha s peteranskim bijelim vezom, kao i onoga iz župe u Hlebinama, te crkvenih knjiga odnosno misala iz privatne zbirke.

Programu pučke pobožnosti prikljućili su se i članovi KUD-a Hlebine koji su prikazali običaje vezane uz blagdane, konkretno izradu Božićne zvijezde uz pučki običaj Zvjezdara. Uz KUD Hlebine nastupili su i KUD „Fran Galović“ iz Peteranca.

 

          Ove subote, 19.12.2015. Caritas naše župe uz pomoć Općine Hlebine organizirao je humanitarnu akciju. Cilj ove akcije nije bio samo prikupljanje novca, već i zajedničko druženje naših mještana i u konačnici prikupljanje plodova zajedničkog druženja, a to je pokazati potrebitima da nisu zaboravljeni, da naši mladi i ostali mještani žele da Božić bude radostan svima i da toplina Isusovog rođenja ugrije i razveseli sve naše mještane, a u srcima rasplamsa plamen vjere i nade u bolje sutra. Zajedničko  druženje u ovoj akciji svojim nastupom uljepšali su članovi i članice Kud-a Hlebine sa svojom izvedbom prikladnih pjesama, vjeroučenici sa igrokazom „Što bismo mogli pokloniti Isusu“ i Najstareši hlebinski mužikaši. Akciji su pripomogle naše mještanke koje su pripremile kolače kako bi se mogli zajednički i zasladiti. I ova humanitarna akcija bila je plodonosna, ne samo u smislu prikupljanja novčanih sredstava, nego i za svakog osobno, jer smo imali priliku okusiti radost zajedništva u kojem smo učinili dobro bratu čovjeku.

          04. prosinca 2015. Galerija Josip Generalić i Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, održali su izložbu slika i skulptura pod nazivom Radosti Božića na kojoj su članovi Udruge predstavili svoje radove. Izložba je otvorena na imanju Josipa Generalića, povodom obilježavanja godišnjice smrti Ivana i Josipa Generalića. Prije otvorenja izložbe nastupali su članovi i članice KUD-a Hlebine sa prigodnim programom. Nakon otvorenja izložbe došao je Sv. Nikola koji je svim uzvanicima podijelio darove.

 

1.4.2015. godine (srijeda) Kulturno umjetničko društvo Hlebine posjetilo je Südpark Klagenfurt tj. bilo je pozvano u sklopu Udruge „Stari zanati“ da prezentira Hlebine s plesom i pjesmom. Zajedno sa KUD-om u Klagenfurt je putovalo  i 12 članova iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive koji su se predstavili sa svojim slikama i suvenirima .

Uskršnji sajam u Südpark Klagenfurt (30.3.-3.4.2015) bio je predstavljanje kulture, običaja i obrtništva našeg kraja. Ovom prilikom predstavili su se kovač, lončar, košaraš, stolar , izrada ukrasnih predmeta od komušine te Stjepan Pongrac koji je slikao u maniri naive,a isto tako oslikao je veliku Uskrsnu pisanicu koju je iz drveta izradio Tihomir Želimorski.

KUD Hlebine je imao 2 nastupa u središtu centra Südpark Klagenfurt. Iako je bilo predviđeno da će se nastupi održati na otvorenom , vrijeme je poremetilo planove, pa su nastupi bili u  središnjem dijelu centra. KUD Hlebine je mlada udruga koja djeluje na području općine Hlebine 2 godine - njeguje običaje i tradiciju sela . Tamburašima i plesačima bio je ovo prvi nastup van granica lijepe naše  i vrlo pozitivno iskustvo. Udruga se predstavila s Podravskim spletom folklora i pjesme . Slobodno vrijeme neki su iskoristili za razgledavanje  grada a neki za posjet MINIMUNDUS centru.  S posjeta Klagenfurtu donijeli smo puno pozitivnim i lijepih dojmova u svoju sredinu.

Designed by: Logo Georg