Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

Pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije na streljani Lovačke udruge „Lisica“ Hlebine 29. svibnja 2016. godine održano je županijsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova u lovnom streljaštvu disciplina «trap». U ime organizatora Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije i domaćina Lovačke udruge „Lisica“ Hlebine prisutne natjecatelje i goste pozdravio je Krunoslav Arač član izvršnog odbora Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije, a ujedno i predsjednik lovačke udruge domaćina, te načelnica općine Hlebine Božica Trnski. O načinu i propozicijama govorio je voditelj za lovno streljaštvo županijskog saveza Ivan Crnković. Prvenstvo je prvim hicem otvorila načelnica općine Hlebine. Natjecalo se 14 ekipa i 5 pojedinaca, a gađalo se je dva puta po 15 meta. U ekipnom poretku prvo mjesto osvojila je po treći puta zaredom ekipa domaćina LU „Lisica“ Hlebine s 123 pogodaka, drugo mjesto je osvojila ekipa LU „Srndać“ Koprivnica s 118 pogodaka, a treće ekipa LU „Fazan“ Ruševacs 117 pogodaka. Najbolji pojedinac bio je Ivan Crnković član LU “Lisica“ Hlebine s 42 pogotka, a u finalnu seriju se je plasirao i Ivan Peradin koji je s 34 pogotka osvojio 6. mjesto. Najboljim ekipama i pojedincima pehare je uručila načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

 

 

Na slici ekipa županijskih prvaka LU „Lisica“ Hlebine (s lijeva:Zlatko Belec, Damir Mehkek, Božica Trnski načelnica općine Hlebine, Božidar Vukonić, Ivan Crnković, Damir Markušić i Luka Peradin).

Na svetkovinu Tijelova 26. svibnja, održana je Sveta misa koju je predvodio župnik Leon Lozančić, a nakon Sv. mise održana je Tijelovska procesija. Brojni župljani uključili su se u pripremu postaja, a tu je i dugogodišnja tradicija da u Tijelovskoj procesiji sudjeluju vatrogasci DVD-a Hlebine koji su nosili „nebo“. Uz pratnju crkvenog zbora,te mnogobrojnih mještana i bacanje cvjetnih latica djece, obišli su četiri postaje koje su bile postavljene od crkve do škole u Hlebinama. Nakon procesije uslijedio je povratak u crkvu na završnu molitvu i blagoslov.

 

Od 20. do 22. svibnja 2016. Godine u Društvenom domu u sklopu Galerije naivne umjetnosti Hlebine održana je 3. Međunarodna umjetnička kolonija „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“.

Manifestacija se održava u partnerstvu Koprivničko-križevačke županije , Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Muzeja grada Koprivnice, Udruge hlebinskih slikara i kipara naive , Općine Hlebine,Turističkog društva Ptuj i DLU RIFNIK iz Šentjura(SLO), Folklorne grupe „Hajdenjaki“ Unterpullendorf i LIKUD-a (A)te Centra za kulturu Letenye (HU).

Umjetnička kolonija „Alpe Adria srce naive“ je organizirana sa svrhom promocije naivne i tradicionalne umjetnosti u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, te je okupila umjetnike iz regija članica Saveza. Organizatori su osigurali smještaj u kućama hlebinskih umjetnika za sudionike umjetničke kolonije iz regija izvan Hrvatske (Austrija, Slovenija, Mađarska), te obroke i osvježenje za sve sudionike. Za sve sudionike umjetničke kolonije bio je osiguran pribor i materijal za slikanje.

Umjetničku koloniju „Alpe Adria srce naive“ je službeno otvorio zamjenik župana Darko Sobota koji je naglasio važnost naive za Koprivničko-križevačku županiju s obzirom da je to jedan od načina prezentacije Županije diljem svijeta te je uputio zahvalu svima koji sudjeluju u ovoj manifestaciji.

Pored zamjenika Sobote, u ime organizatora i domaćina obratili su se predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Nakon otvorenja uslijedio je domjenak, a za dobro raspoloženje u petak i subotu pobrinuli su se „Najstareši hlebinski mužikaši“

 

FOTOGALERIJA

 

U Četvrtak 5. Svibnja , a povodom dana vatrogastva Hlebine su posjetili djelatnici DUZS iz centrale uprave u Zagrebu . Delegaciju je predvodio Glavni vatrogasni zapovjednik RH gosp. Slavko Tucaković , a sa njime je bila i načelnica škole za vatrogastvo te načelnici pojedinih službi u DUZS .
Gosti su obišli Galeriju naivne umjetnosti , a zatim obišli i galeriju Josip Generalić te rodnu kuću Ivana Generalića .Nakon vrlo ljubaznog dočeka u galerijama i lijepe prezentacije postava galerije izrazili su iznimno zadovoljstvo viđenim .

Poslije obilaska naših znamenitosti , u prostorijama općine Hlebine djelatnike DUZS primila je i pozdravila načelnica općine Hlebine gđa. Božica Trnski , te su u razgovoru dotaknute teme od interesa za suradnju općine i DUZS .

U društvenom domu u Hlebinama 16. travnja 2016. godine, održana je izborna skupština Udruge hlebinskih slikara i kipara. Skupštini si se odazvali i predstavnici drugih udruga iz Hlebina, a ispred Općine Hlebine rad skupštine su pratili načelnica općine gđa. Božica Trnski, njen zamjenik Hrvoje Gaži i predsjednik općinskog vijeća Marijan Hontić. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Zlatka Kolareka i biranja radnih tijela skupštine, podneseni su izvještaji za prošlu godinu te plan rada za 2016. godinu. Svi izvještaji su prihvačeni kao i izbor novog upravnog odbora kojeg čine članovi: Zlatko Kolarek, Stjepan Pongrac, Nadica Belec, Marko Kolarek, Ivana Matina, Branko Matina i Zlatko Štrfiček.

Načelnica Općine Hlebine gđa. Božica Trnski istaknula je kako je ponosna na naše slikare i kipare što su svojim radom oplemenili našu općinu. Čestitala im na uspješnom radu u 2015. godini te naglasila da će Općina Hlebine i dalje nastaviti dobru suradnju sa udrugom.

Nakon službenog dijela slijedilo je druženje uz „najstareše hlebinske mužikaše“.

 

          U subotu 9. travnja 2016. Udruga hlebinskih slikara i kipara naive otvorila je dvije izložbe slika i skulptura u galerijskom prostoru trgovačkog centra u Ptuju. Izložene su 33 slike nastale u Hlebinama na drugoj umjetničkoj koloniji Alpe Adria srce naive 2015., te tridesetak slika i skulptura članova Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ptuja Gorazd Orešek. Delegaciju naše županije predvodio je župan Darko Koren, a otvorenju su prisustvovali i direktor TU TZ KKŽ Zdravko Mihevc, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i dvadesetak slikara predvođenih predsjednikom Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatkom Kolarekom. U programu otvorenja nastupili su i naši najstareši hlebinski mužikaši i članovi KUD-a Hlebine.

Nakon otvorenja izložbe slijedila je svečanost otvorenja obnovljene Aleje prijateljstva u kojoj su još davne 1975. Godine zasađena sindikalna stabla, a među njima i ono iz Koprivnice. Na kraju bogatog programa su župan Koren i gradonačelnik Senčar u Europskom parku zasadili hrvatsko stablo lipe.

FOTOGALERIJA

U subotu 02. travnja 2016. godine u društvenom domu u Hlebinama pod pokroviteljstvom Općine Hlebine obilježena je 70. godišnjica osnutka i rada Lovačke udruge „Lisica“ Hlebine. Prvo je održan radni dio skupštine udruge, nakon koje su se okupili gosti koji su zajedno s članovima udruge u svečanom mimohodu otišli u crkvu na svečanu misu koju je održao velečasni Leon Lozančić. Po povratku u društvenom domuodržana je svečana sjednica skupštine kojojsu nazočili brojni gosti, a u prepunoj sali doma gotovo da se je tražila stolica više. U pozdravnom govoru predsjednik udruge Krunoslav Arač uz zahvalu svima prisutnima koji su svojim prisustvom uveličali proslavu, posebno je pozdraviouvažene goste, zastupnika u Hrvatskom saboru Damira Felaka, tajnika Hrvatskog lovačkog saveza Ivicu Budora , glavnog urednika Lovačkog vjesnika Ivicu Stanka, predsjednika i tajnika Lovačkog saveza Koprivničko - križevačke županije Nevenka Jakopovića i Zlatka Pavlića, načelnicu općine Hlebine Božicu Trnski, predsjednika općinskog vijeća Marijana Hontića, te ostale općinske dužnosnike, hlebinskog župnika velečasnog Leona Lozančića, kuma zastave udruge Darka Kolareka, predstavnike susjednih lovačkih udruga: „Fazan“ Molve, „Fazan“ Peteranec, „Golub“Novigrad Podravski, „Virje“ Virje, „Zec“ Gola-Gotalovo i„Zec“ Koprivnički Bregi,zatimapredstavnike udruga s područja općine Hlebine: KUD Hlebine,Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, ŠRK „Drava“ , ŠRK „Hlebine“ te predstavnike DVD Hlebine i NK „Lipa“.

Read More

Designed by: Logo Georg