Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

Dani kruha u „LEPTIRIĆ“ dječjem vrtiću

Dane kruha u vrtiću „Leptirić“ obilježili smo istražujući kako zapravo nastaje brašno te koji su to sve sastojci potrebni kako bi dobili kruh. Nije sve ostalo na slici i riječima već smo svoja promišljanja pretvorili u djelo zamijesivši  tijesto te modelirajući razne kruščiće i peciva. Djeca su postala pravi mali pekari te uživala u igri s tijestom. Istraživali smo i teksturu brašna manipulirajući njime, a predškolarci su pokušali i drugačiji način pisanja slova, onaj u brašnu. Vrijedno smo vježbali recitaciju i pjesmicu te smo povodom Dana kruha i zahvalnosti  nastupili i na svetoj misi u Hlebinama.

Jesenska svečanost u „LEPTIRIĆ“ Dječjem vrtiću

Djeca su s roditeljima vrijedno prikupila kestene te smo 17.10. u dvorištu vrtića organizirali kestenijadu i druženje. Pridružili su nam se baka i djed dječaka N.P. te nam je djed pomogao ispekavši kestene koje smo svi zajedno degustirali. Djeca su sa zanimanjem promatrala kako djed peče kestene, uživala u zajedničkom druženju i igri. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo na suradnji.

Dana 14.9.2018 one najmlađe iz "LEPTIRIĆ" Dječjeg vrtića posjetila je načelnica Hlebina, gospođa Božica Trnski. Kao važan vanjski čimbenik gospođa Božica brine o unaprijeđenju kvalitete vrtića. Tako je i ove pedagoške godine 2018/2019 opremljeno dječje igralište vrtića na radost sve djece.

Odgojiteljice DV „Vrapčić“ izlagale na Konferenciji u Splitu

Prošlog je tjedna u Splitu održana Konferencija na temu Priloga za raspravu o odgoju u organizaciji Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, Ogranka Splitsko-dalmatinske županije i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.

Na istoj su, nakon odabira stručnog povjerenstva od svih prijavljenih radova koji su organizatorima pristigli iz cijele Hrvatske, među inima o primjeru kvalitetne prakse izlagale i odgojiteljice „Vrapčića“.

„ Pripala nam je iznimna čast među brojnim istaknutim stručnjacima u području odgoja i obrazovanja izložiti pozitivnu praksu našeg vrtića s čak tri izlaganja. Prvo je bilo na temu uključivanja djece romske nacionalne manjine i djece čiji se roditelji izjašnjavaju kao Romi u jedan od Programa našeg Vrtića, drugo izlaganje bilo je vezano uz projekte koje vrtić već godinama provodi s Muzejom grada Koprivnice kao partnerom u brojnim projektima i aktivnostima, dok je treći primjer bio vezan uz aktivnosti i sadržaje naivne umjetnosti našeg kraja posebno Hlebina i Gole i rada s djecom od najranije dobi na istom području. Osim našeg vrtića Konferenciji su nazočili i brojni stručnjaci iz područja predškolskog, školskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja od koji su neki: doc.dr.sc. Tonća Jukić s FF Sveučilišta u Splitu, don Mihovil Kurkut mag.filozofije i odgojitelj u Italiji, BIH i RH, doc.dr.sc.Matilda Karamatić Brčić, Odjel za pedagogiju Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc Ivan Prskalo s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc Branko Bognar FF Jurja Strossmayera u Osijeku, Igor Longo prof.psih., realitetni psihoterapeut iz Splita, do prof.dr.sc Zdeslava Hrepica, iz Earth and Space Sciences Columbus State University, Georgia,USA, pa sve do nas samih praktičara iz područja ranog i predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja Splita, Zagreba, Kaštel Sućurca, Rijeke, Solina, Raba. Velika je čast biti odabran i predstaviti svoju praksu na ovakvoj Konferenciji koja uvijek osim stjecanja profesionalnih kompetencija uvijek doprinosi i razmjeni iskustva i povezivanju sa stručnjacima brojnih profila što slijedom utječe i na profesionalni rast i razvoj pojedinca ali i ustanove u cijelosti.“-rekla je Snježana Tišljarić ravnateljica vrtića „Vrapčić“ izražavajući posebnu pohvalu organizatorima na raznolikosti i bogatstvu odabranih tema od pedagoških, preko duhovnih do zakonitosti fizike primjenjive kod djece i odraslih.

Na slici: Odgojiteljice Antonija Novak i Milka Novaković iz „Zvončića“ Gola izlažu na temu „Vrtići na temeljima naivne umjetnosti „ , Snježana Tišljarić u izlaganjima pod nazivom „Retro&Etno&Art“ i „Paš p paš“, zajednička fotografija s članovima moderatorima i dijelom stručnog povjerenstva Konferencije u Splitu.

Vrtić „Vrapčić“ u novoj pedagoškoj godini novom projektu Da bi MALI znali, a VELIKI pazili

20.08.2018 održana je početna tiskovna konferencija za medije na kojem je predstavljen projekt Da bi MALI znali a VELIKI pazili. Odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, „Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa“ Republike Hrvatske 2011.-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Glavni cilj projekta je stjecanje znanja o pravilnom ponašanju direktih korisnika prilikom korištenja obilježenih pješačkih prijelaza, podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite pješaka kod prelaska pješačkih prijelaza, zebri, povećanje prometne kulture kod pješaka. Specifični ciljevi projekta su senzibiliziranje javnosti o problemima stradavanja pješaka u prometu; podizanje razine sigurnosti za pješake u prometu u lokalnoj zajednici. Direktni korisnici u projektu su odrasle osobe s invaliditetom; učenici osnovnoškolskog uzrasta u dobi od od 7 do 15 god; djeca predškolskog uzrasta; pripadnici romske nacionalne manjine. Indirektni korisnici su roditelji korisnika, donositelji odluka u Koprivničko-križevačkoj županiji, vijećnici Skupštine, novinari; zaposlenici javnih ustanova koje skrbe direktno ili indirektno za direktne korisnike; opća populacija građana Koprivničko-križevačke županije ,cca 5000 građani.

Planirane aktivnosti: priprema i predstavljanje projekta javnosti na početnoj tiskovnoj konferenciji, edukativni glazbeni spot; radionice za korisnike: „Prometni bonton“; „Najkraći put nije i najsigurniji“; „Prekratko traje zeleno“; „Zebrasta priča“; „Tvoja me ruka vodi“; „Info točka“; „Parlaonica“; „Jako duga ulica“; vrenovanje projekta (evaluacij); predstavljanje rezultata projekta na završnoj tiskovnoj konferenciji, izvještavanje donatora. Očekivani rezultati su povećanje informiranosti direktnih korisnika o prometnoj kulturi i sigurnim načinima prelaska obilježenih pješačkih prijelaza za 195 direktnih korisnika, 45 osoba s invaliditetom, 60 djece predškolskog uzrasta, 55 učenika osnovnoškolskog uzrasta, 35 pripadnika romske nacionalne manjine; cca 5000 indirektnih korisnika, građana Koprivničko-križevačke županije o zaštiti pješaka u prometu.Nositelj projekta je UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM „BOLJE SUTRA“ GRADA KOPRIVNICE. Partneri u projektu su OŠ Sokolovac; Dječji vrtić „Vrapčić“ Drnje, podružnice i Udruga Roma "Korak po korak" Paš p paš Kc-kž županije. Voditeljica projekta Renata Glavica. Trajanje projekta je 08.05.2018. do 30.05.2019. Nakon tiskovne konferencije nositelj i partneri su potpisali Sporazum o suradnji na provedbi projekta. ( izvor teksta Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra, predsjednica g. Marija Mraz)

Povodom obilježavanja dana Svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca 4.5.2018. u "Leptirić" Dječjem vrtiću posjetili su nas vatrogasci DVD  - a Hlebine. Djeci su prezentirali svoju opremu - kacigu, vozilo, podjelili im bojanke, podsjetli ih što treba učiniti u slučaju požara, kako pravilno reagirati te koji broj nazvati.

Djeca su ih iznenadila otpjevanim  stihovima "Požurite vatrogasci".

Djeca predškolskog uzrasta zajedno sa polaznicima male škole posjetili su lijep krajolik grada Zaboka, gdje se u netaknutoj prirodi nalazilo Zaboky selo.

Djeca su imala prilike vidjeti autohtonu starinsku zagorsku kuću, upoznali su se s načinom mužnje krave, natjecali se u raznim starinskim igrama...
Među djecom je cijelo vrijeme  vladao natjecateljski duh, te spremnost i tolerancija na timski rad.

Designed by: Logo Georg