Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

„Pisani podravski Vuzem“ u našoj Galeriji naivne umjetnosti

           Radionica održana 21. ožujka 2018. godine u našoj Galeriji naivne umjetnosti pod nazivom „Pisani podravski Vuzem“ okupila je brojne sudionice iz okolnih općina koje su savladale umijeće ukrašavanja uskrsnih pisanica pomoću voska. Navedeno umijeće ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, koji obavezuje nositelje umijeća ne samo na njegovo čuvanje, već i prenošenje na brojne druge generacije.

Tijekom radionice prezentiran je način izrade pisanica iz Molvi i Đelekovca, a nositeljice aktivnosti bile su gospođa Spomenka Žufika (Hrvatsko srce Molve) i Ljubica Celiščak (Udruga žena Đelekovec). Osim pisanica prikazan je dio običaja vezan uz Cvjetnicu kroz prezentaciju načina izrade i ukrašavanja pušleka od grančica i cvijeća koje su djevojčice i djevojke nosile na blagoslov.

O običajima i postupcima vezanima uz uskrsne blagdane govorila je etnologinja Vesna Peršić Kovač, a u radionici su sudjelovale članice KUD-a Hlebine, Udruge žena Đelekovec, KUD-a Delovi i udruge Hrvatsko srce Molve, te zainteresirani mještani Hlebina i okolice, kao i načelnica općine Hlebine.

Designed by: Logo Georg