Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish

Transparentnost proračuna

Institut za javne financije u Zagrebu proveo je analizu proračunske transparentnosti u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, u kojem su gledali objavljene dokumente vezane za proračun u županijama, gradovima i općinama i to:

  • godišnje izvršenje proračuna za 2014.,
  • polugodišnje izvršenje proračuna za 2015.,
  • prijedlog proračuna za 2016.,
  • proračun za građane za 2016.,
  • izglasani proračun za 2016.

Po razini transparentnosti proračuna županija, gradova i općina Koprivničko-križevačke županije,  odličnom ocjenom ocjenjeni je jedino Grad Koprivnica, doku su Koprivničko-križevačka županija i Općine Hlebine, Drnje, Legrad i Molve ocjenjene ocjenom vrlo dobar. Izračun razine proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti. 

Obvezu objave navedenih dokumenata propisuju: Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RHZakon o pravu na pristup informacijama (čl. 10.), Zakon o proračunu (čl. 12.) iUpute Ministarstva financija za izradu proračuna lokalnih jedinica. Postoji također preporuka Ministarstva financija koja sadrži i jedinstveni format vodiča za građane uz proračune lokalnih jedinica. Detaljni rezultati analize predstavljeni su u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. - ožujak 2016.

transparentnost proračuna

Designed by: Logo Georg